het menselijk tekort

Dinsdag 05 Februari 2002 in categorie Satire

Ik moest een brief versturen. Een brief die zwaarder was dan normaal. Maar hoe zwaar? Ik had geen brievenweger. Ik woog hem op mijn rechterhand. En ik had werkelijk géén idee! Ik woog hem op mijn linkerhand. Hij leek iets zwaarder. Ik legde hem dus maar weer op mijn rechterhand, want dat leek mij dan in elk geval goedkoper, qua porto. Maar hoe zwáár? Hoe zwaar was die verrekte brief?

Toen ik daar zo'n beetje schaapachtig met die A4-envelop op mijn hand midden in de kamer stond drong ineens het menselijk tekort tot mij door. Ik kwam geschokt tot de conclusie: de menselijke evolutie staat stil! De mens had gelijke tred moeten houden met de veranderingen in zijn omgeving. Maar er is niets meer gebeurd. De ontwikkeling van onze fysiologie is ergens in een ver verleden opgehouden. Vastgeroest. Geen beweging meer in te krijgen.

Of iets zwaar of licht is wisten we tienduizend jaar geleden ook al. Maar hoe zwaar of licht? Ik zou toch zeggen dat de evolutie inmiddels ruim de tijd heeft gehad om te zorgen dat wij anno 2002 tot op de gram nauwkeurig en handmatig kunnen bepalen hoeveel postzegels er op een brief moeten! Zonder dit soort basisvaardigheden overleven we toch niet temidden van al die high-tech?

De menselijke evolutie heeft het er schromelijk bij laten zitten! Zeker als je het vergelijkt met de gigantische vorderingen in het begin. De evolutie anticipeerde vroeger veel beter op toekomstige ontwikkelingen. De geleerden hebben ons verteld dat wij vanuit zee het land op gekropen zijn. Ziedaar: er werden reeds in een vroeg stadium maatregelen getroffen, opdat wij niet ten prooi zouden vallen aan de hedendaagse overbevissing van de wereldzeeën!

Daarna zijn wij van viervoeters tweevoeters geworden. Wij gingen rechtop lopen. Hier werd dus al rap ingezien dat wij als soort onmogelijk konden overleven wanneer wij ons hele leven de kwalijke dampen uit het kruis van onze medemens zouden moeten inademen. Aaahhh: eindelijk frisse lucht!
We lopen hopeloos achter. Want het kan wel! Veel dieren zijn goed meegegroeid met de moderne ontwikkelingen. Een duif heeft geen GPS nodig. Een hond is een carnivoor, maar hij pikt een kilootje coke zo uit de container!

Hadden wij al niet al lang telepatisch moeten communiceren in plaats van geld over de balk smijten met zielige SMS-berichtjes? Is het niet diep tragisch dat ons brein de hulp moet inroepen van computers, zakjapanners, organizers en Windows XP? Is het niet om te janken dat wij ons tijdsbesef ontlenen aan een Casio-horloge in plaats van aan ons bioritme?

Volgens mij is het fout gegaan met de komst van de religie. We hebben zogezegd ons lot uitbesteed aan een externe manager. En die komt nooit uit z'n kantoor. Volgens mij voert ie geen donder uit.

Het is onze eigen schuld. Het wordt tijd dat wij tot bezinning komen. Gaat u er maar eens rustig voor zitten en laat de essentie van la condition humaine eens héél goed op u inwerken! Kies een mantra voor mijn part en zeg twintig keer hardop: brievenweger! Brie-ven-we-ger!
Inderdaad, waar hebben we het over!

waar koop je zo'n ding eigenlijk?