nahariya en goner

Maandag 10 December 2001 in categorie Nog niet ingedeeld in categorie

Nahariya is het alleraardigste kustplaatsje in het noorden van Israël waar mijn vriendin vandaan komt. Daar wonen we als we in Israël zijn. En dus valt het op wanneer ik ergens de naam Nahariya zie staan of hoor noemen.
Ik lees vandaag in de Lanvision Nieuwsbrief die mij altijd per email wordt toegezonden:
"Zaterdag heeft de Israëlische politie bekend gemaakt dat zij vier jongens van vijftien en zestien jaar uit 'Nahariya' in hechtenis heeft, die hebben bekend het 'Goner' virus te hebben geschreven en verspreid. Volgens de Israëlische wet kunnen de jongens worden veroordeeld tot drie tot vijf jaar cel."
De laatste keer dat Nahariya in het nieuws was had een Palestijn zich op het station opgeblazen. Op datzelfde station had ik een paar weken eerder ook nog op de trein naar Tel Aviv staan wachten. En dan klagen onze conducteurs bij de NS over agressie. Ach, andere werelden, andere maatstaven. Ze hebben gelijk.

Trouwens (even een zijpad in), waarom Nahariya in het bericht tussen quotes staat is mij niet duidelijk. Net of je het dan niet serieus hoeft te nemen. Misschien zouden we dat dan ook met 'Amsterdam' moeten doen, dat relativeert onze positie in de wereld weer een beetje (voor alle zekerheid: ik ben een geboren Amsterdammer; anders krijg ik daar weer mot over).
Of wanneer je ervan houdt echt een paar mensen door het lint te jagen doe je het met voetbalclubs, bijvoorbeeld 'Ajax', of 'Feijenoord'. Met FC Utrecht doe ik het even niet, want daar moet ik morgen nog heen. De stad bedoel ik.
En voordat een ander het doet zal ik mezelf ook maar tussen quotes zetten.

Maar nu dus Goner, 'made in Nahariyya' (kijk, dat kan nu weer wel tussen quotes, want dat is Engels).
Drie tot vijf jaar cel, daar zijn die jongetjes mooi klaar mee. Daarna mogen ze meteen de militaire dienst in. Nog eens drie jaar van hun leven naar de Filistijnen (tegenwoordig Palestijnen geheten). Ik heb medelijden met ze. Goner is uiterst schadelijk en lastig. Maar om ze daar nu jaren voor op te sluiten... De politie kan toch gewoon hun huizen verwoesten? Ze moeten hun rechtssysteem wel consequent houden, lijkt me.

maar wie ben ik? ik sta tussen quotes.