Marion en chanoeka

Maandag 10 December 2001 in categorie Kunst en Cultuur

"Shit, bijna vergeten!" riep mijn vriendin plotseling uit. Ik schrok op uit mijn beeldschermhypnose en informeerde haastig wat er mis was.
"Het is chanoeka!"
"Wil je dat niet meer doen?"
"Wat?"
"Ik denk dat er 'kweenietwat aan de hand is! En dan is het alleen maar 'chanoeka vergeten'! So what? Dan vieren we Kerst!"

Hoewel mijn vriendin in het geheel niet religieus is, wordt toch de koperen kandelaar met de 8+1 armen uit de kast gerukt. Want zo Joods is ze dan weer wel. Vervolgens begint het brandgevaarlijk gepruts met het eerste kaarsje dat vandaag ontstoken moet worden. Het zijn kleine, dunne kaarsjes die de rest van het jaar hebben liggen kromtrekken in hun doosje. T. vloekt wanneer kaarsvet op haar vingers druipt. Lijkt me niet conform de Chanoeka-gedachte.

Ik houd me afzijdig, want ik ben toch maar een goj. Ik chat onderwijl met Marion Kahane. Ze deelt mee dat ze 'ergens ook nog Joods is'. En dat brengt ook dit gesprek op Chanoeka.

Marion heeft een speciale link op deze pagina. Ik lees graag haar poëzie, zij leest blijkbaar graag mijn schrijfsels en ik voel geestelijke verwantschap, m.a.w.: een link.

Wie mijn stukje 'de nachtelijke ether' heeft gelezen kent mijn opvattingen over nachtradio. Tot één uur 's nachts te doen, daarna krommetenenradio.
Maar gisteravond bleef ik toch even langer luisteren, want in Nachtlicht ging het alweer over Chanoeka. En wie nu eindelijk wel eens wil weten wat Chanoeka is: de rabbi legt het uit in Real Audio.

Ineens noemen ze de naam Marion Kahane en lezen een gedicht van haar voor. Het is haar gedicht 'Avi bekent' (voorgelezen tussen twee andere gedichten, real audio nodig). Marion heeft er zelf geen weet van, want Nachtlicht ritselt haar nachtliteratuur via Poetry Alive. Zij ligt vast al lekker op één oor te Antwerpen.
Ik was echter verrast: het ene moment zit je gewoon met iemand te chatten, het andere is zij ook boven de Schelde beroemd.

Kortom, beste mede-loggers: ook voor ons blijft er hoop.
Dus viert allen Chanoeka, het feest van de hoop!

haal die kaars van gisteren vandaag maar in.

Tags: