Archief: artikelen van

| Home |

 

Ik ben een wegpiraat!

Woensdag 22 Januari 2014 in categorie Waargebeurde verzinsels

Met werkelijk achterlijke snelheid stuurde ik vorig jaar oktober mijn bolide door Amsterdam Zuidoost. Doe ik wel vaker, lekker asociaal scheuren. Liefst binnen de bebouwde kom. Ja, zo ben ik nu eenmaal, we mogen tegenwoordig toch al zo weinig. Ik lap alles aan mijn laars, van god tot gebod, van stoplicht tot snelheidslimiet. Als u in die buurt bent en u ziet de diepe voren in het asfalt, losgewoelde klinkers, omgereden lichtmasten, wielsporen dwars door de rotondes: allemaal door mijn toedoen. Een diender zei eens tegen mij: "Fijn dat u dit doet. Het betekent toch weer een stukje zingeving aan het beroep van politieagent. Hier doen wij het allemaal voor." Maar dat was op een verjaarspartijtje, dus hij kon mij niks maken. En verder zie ik eigenlijk nooit een verkeersagent. Behalve in Wegmisbruikers. Dat is een soort natuurprogramma over zeldzame soorten op jacht naar prooi.

Maar vorig jaar oktober ging het dus een keertje mis. Normaal heb ik nergens last van, want de handhaving in Nederland is zoals iedereen weet een dusdanige farce dat je beter kunt spreken van een criminaliteitsstimuleringsprogramma.

Ik ben een wegpiraat! Lees verder...

Tanden en transistorradio

Woensdag 15 Januari 2014 in categorie Lijf en ledematen

Mijn vader had een slecht gebit. Als kind zag ik hem altijd met een bolle wang waarachter hij een slok kamillethee hield. Daarmee ontsmette hij zijn ontstoken kiezen.
Uiteindelijk heeft hij alles er maar uit laten trekken. Hij ruilde het gammele fietsenrek in voor een kunstgebit. Hij had er zelfs voor gespaard. Tot zijn verrassing werd het hele gebit vergoed door het ziekenfonds. Daar waren ze allang blij dat ze op die manier in één klap van mijn vader verlost waren.
En dus kwam vader thuis met een kunstgebit én een Philips transistorradio, want daar had hij het overblijvende geld meteen maar aan besteed.

Ik heb het slechte gebit van mijn vader geërfd. Gelukkig voor mij heeft de tandheelkunde in die veertig jaar een flinke slag gemaakt en hoefde ik niet aan het kunstgebit. Niettemin schat ik dat zo'n 70 procent van mijn gebit inmiddels afkomstig is uit de smederij van mijn tandarts. In mijn mond heb ik in de loop der jaren een klein vermogen aan bruggen en kronen opgebouwd. Mijn tandarts rijdt in een Range Rover. Ik gun het hem, want anders had ik er nu bij gelopen als een teruggevonden Maleisisch familielid in KRO-Spoorloos.

Tanden en transistorradio Lees verder...

Een slang in de anus

Dinsdag 14 Januari 2014 in categorie Lijf en ledematen

Kijk, dat is nog eens een pakkende titel! En beter wordt het niet, dus u kunt hier eventueel afhaken.
Het NOS-journaal wijdde deze week een uitgebreid onderwerp aan het grote bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat dit jaar van start gaat. Iedereen tussen 55 en 75 jaar mag meedoen.

Het bevolkingsonderzoek gaat als volgt in z'n werk: per post ontvang je een buisje met een staafje waarmee je in je drol moet prikken. Dat staafje doe je daarna terug in het buisje, vervolgens stop je alles in een retourenvelop en je stuurt het op naar de screeningsorganisatie.

Wie straks bij de brievenbus een penetrante strontlucht ervaart, weet nu hoe dit komt: er is een bevolkingsonderzoek gaande. Ik wil niet weten hoe de atmosfeer in het postsorteercentrum is, waar al die duizenden poepmonsters op enig moment samenkomen.
Dan kunt u wel tegenwerpen dat alles toch luchtdicht verpakt zit in dat buisje, maar wij kennen onze pappenheimers onder de Nederlandse bevolking. Wij weten allemaal hoe creatief de openbare toiletten dikwijls worden ondergesmeerd, dus met zo'n klein buisje wordt het helemáál moeilijk mikken.

Een slang in de anus Lees verder...

Weg met de snorscooter!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 09 Januari 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Burgemeester van der Laan sprak afgelopen zondag ferme taal: snorscooters moeten naar de rijbaan en er moet een helmplicht komen. Andere burgemeesters van de grote steden vallen hem hierin bij. Alleen de minister van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz (enzovoort en VVD) stribbelt nog tegen. Zij vindt dat de burgemeesters eerst maar eens moeten gaan handhaven. En zo moeten we weer eens zuchtend toezien hoe bestuurlijk Nederland verstrikt zit in z'n eigen regels.

Voor de veiligheid van de fietsers is het goed dat snorscooters naar de rijbaan verkassen. Ze rijden namelijk veel te hard. Harder dan toegestaan. Hier heeft de minister een punt: ga maar eens handhaven op die snelheid. Ze mogen 25, ze rijden 47.
Hoe is het trouwens mogelijk dat er überhaupt snorscooters verkocht worden die zo hard kunnen? De maximaal toegestane afstelling is 30 km per uur. Moet er niet al bij de bron worden gehandhaafd: de scooterdealer? Maar op dat punt laat juist de minister het afweten. In dit geval zal het wel de Minister van Economische Zaken zijn die hierover gaat. Maar dat is Henk Kamp en die is óók van de VVD. En men kent het credo van de VVD: kom niet aan de ondernemer!

Weg met de snorscooter! Lees verder...

Aanslagen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zondag 05 Januari 2014 in categorie Amsterdam Centraal

In de nieuwjaarsnacht reed ik rond een uur of twee over de Sloterweg in Nieuw-West. De weg was hier en daar gedeeltelijk versperd door smeulende piramides van vuurwerkresten. Ter hoogte van een bushalte vloog een grote metalen prullenbak op 1 meter hoogte dwars over de weg, vlak voor mijn auto langs. Ik was niet zozeer geschrokken als wel verbijsterd door de enorme kracht van het explosief. Ik hoop dat de dader de prullenbak in z'n nek heeft gekregen, want hij vluchtte voor het projectiel uit de weg over. Wanneer ik enkele seconden eerder was gepasseerd was mijn auto door deze bermbom in de flank geraakt en zou de schade aanzienlijk zijn geweest, om van mogelijk letsel nog maar niet te spreken.
Door dit soort excessen is het verblijf in de openbare ruimte rond de jaarwisseling een hachelijke onderneming geworden.

Aanslagen Lees verder...

Een gelukkig 2014!

Woensdag 01 Januari 2014 in categorie Persoonlijke notities

Ik wens u als lezer van Verbal Jam een heel gelukkig en gezond 2014 toe. En dat u opnieuw veel plezier aan dit vertrouwde weblog beleeft, dat het voor u een ruspunt in deze turbulente tijden mag zijn.

Ja, het is toch altijd wat, zo'n nieuw jaar. De één vindt het een beetje eng, want wees eerlijk, je moet het tenslotte  maar weer heelhuids zien door te komen. De ander plonst haast roekeloos in het diepe, benieuwd naar welke mooie cadeautjes die 365 dagen toekomst in petto hebben. Het is het verschil tussen de pessimist en de optimist.

Ik ben iemand die veiligheidshalve daar maar ergens tussenin gaat zitten. Sterker nog, ik zie steevast een kat in een boom en dan bekijk ik over een jaar wel of ik die er ongeschonden uit heb gekregen. Ik hoop in elk geval dat ik de kans heb veel leuke en mooie dingen te schrijven. Daar komt u hier tenslotte voor. Voor de rest moet u maar op Wikipedia kijken wat u onder meer te wachten staat. Want veel zaken zijn van hogerhand al gewoon voor ons bepaald, of we er nu trek in hebben of niet.

Een gelukkig 2014! Lees verder...

Complot tegen de koning

Ook verschenen op Amsterdam Centraal

Maandag 23 December 2013 in categorie Royalty, Amsterdam Centraal

Mijn gemeente Amstelveen krijgt een tijdelijke nieuwe burgemeester. De vorige, Jan van Zanen (VVD), is namelijk naar Utrecht gepromoveerd. De man die in Amstelveen op de winkel mag passen heet Fred de Graaf (VVD). Nooit van gehoord, dacht ik in eerste instantie, maar dat bleek toch anders te liggen.

Fred de Graaf (VVD) is die ex-voorzitter van de Eerste Kamer. Hij werd uit dat ambt weggepest omdat hij bij de kroningsceremonie Geert Wilders niet in de commissie van in- en uitgeleide wilde hebben. Dat ontkende hij later bij hoog en bij laag, maar er is natuurlijk geen zinnig mens die Wilders wél ergens bij wil hebben.

Complot tegen de koning Lees verder...