Klaarkomen met een iPad

Vrijdag 20 Augustus 2010 in categorie Technologie, Opinie

De afgelopen maanden heb ik mij regelmatig afgevraagd: is mijn leven wel compleet zonder een iPad?
Een verstandig man stelt die vraag nooit in het bijzijn van zijn echtgenote, want die zegt onmiddellijk: "Ja, want je hebt mij al."

Daar heeft ze absoluut gelijk in, maar ze bedoelt daarbij tevens: daar gaan wij onze centjes niet aan verbrassen.
En de eerlijkheid gebiedt mij schoorvoetend toe te geven dat ze ook dáármee wel een punt heeft.

Mac store in München

Want de iPad is weliswaar een zeer gelikt hebbeding, de ultieme gadget, maar ik lees zelfs in de meest enthousiaste reviews dat hij op vele punten zwaar tekortschiet. Je kunt er bijvoorbeeld alleen maar applicaties op gebruiken die door Apple zijn goedgekeurd.

Alle geldstromen moeten richting Apple blijven vloeien.

Je schijnt er ook E-boeken op te kunnen lezen. Maar uitsluitend E-boeken die zijn voorzien van een door Apple aangebrachte beveiliging. Alle geldstromen moeten immers richting Apple blijven vloeien.

Op zichzelf is het heel knap om een apparaat te maken dat qua design en beleving dusdanig perfect is, dat het gebruik ervan leidt tot een bepaalde vorm van orgasme. Waarschijnlijk maakt een iPad in de hersenen een nog niet ontdekt stofje vrij (iPamine?) dat een uitermate lekker gevoel geeft en elk kritisch vermogen uitschakelt.

Commercieel is het zonder meer briljant: klanten die elke keer weer in lange rijen staan om veel geld uit te geven aan producten waarover ze nooit volledige controle en eigendom verwerven.

Een Apple product is ook een manier geworden om jezelf een bepaald imago aan te meten: op z'n minst tamelijk welgesteld (noodzakelijk om je überhaupt Apple spullen te kunnen veroorloven), modern, goede smaak, creatief, vooruitstrevend en hip.

Een Macman in München

Als Apple-gebruiker is het handig om single te zijn. Zelf kunnen bepalen over welke balk je het geld smijt is namelijk een absolute voorwaarde om alle Apple-trends te kunnen volgen.
En anders moet je een partner hebben die meegaat in het idee dat het leven niet compleet is zonder een iPad, iPhone of Macbook.
Herstel: iPad, iPhone én Macbook.

Voor mensen die het geld niet hebben om zichzelf ruimschoots van Apple-gadgets te voorzien, gloort er hoop aan de Android-horizon. Android is het gratis, open besturingssysteem van Google dat Apple de komende jaren naar de kroon gaat steken.

Mijn verwachting is dat Apple op den duur behoorlijk last krijgt van de wet van de remmende voorsprong. Nu al zijn de mooiste Android smartphones goedkoper en beter dan een iPhone. En heel vaak zelfs gelikter, maar dat is een kwestie van smaak.

Mijn echtgenote heeft al dezelfde Android-telefoon als ik. De eerste horde naar een toekomstige Android-Pad is dus al genomen. Dan zijn wij niet alleen modern, van goede smaak, creatief, vooruitstrevend en hip, maar ook nog eens vrij. Althans, dat is dan de illusie. Maar waarschijnlijk wel een goedkopere illusie.

Bovenste foto: Mac-store in München, bij de introductie van de iPad in Duitsland.

Update 24-08-2010:

Er was aanvankelijk onduidelijkheid over de mogelijkheid om Nederlandse e-books te lezen op de iPad.
Daarom enkele links die hulp bieden:

Tags: